justlikeyou

Just like you

Hol van az a pont, amikor boldognak érezzük magunkat?

- avagy mit jelent a flow életérzés -

2017. március 22. - justlikeyou

A flow életérzés egy cselekvésben való teljes feloldódás képessége, egy kellemes érzés, ami olyan intenzív, mintha megszűnnél létezni azokban a percekben. Nem gondolsz a gondjaira, vagy arra, hogy éhes, vagy szomjas vagy, hanem átéled az adott tevékenységet.

received_1265260193525903.jpeg

Prof. Dr. Csíkszentmihályi Mihály így fogalmaz: "A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték révén lehet a legjobban teljesíteni, és ehhez viszonyíthatjuk a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat, és boldogok vagyunk; ha pedig nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. A flow-csatornába akkor kerülnek az emberek, ha azt csinálják, amit igazán szeretnek. Zongorázni, festeni, a legjobb barátnak, férjnek, apának lenni, vagy dolgozni, ha a munka flow-élményt jelent. Akiknek gyakran van ilyen élményük, azoknak az életminőségük is jobb" (https://munkahet.hu/hirek/magazin/csikszentmihalyi-mihaly-a-pozitiv-pszichologia-professzora-es-a-flow)

Az a pont, vagy pillanat maga a jelen, amikor és ahol te éppen benne vagy valamilyen helyzetben. A pillanat megélése pedig maga a flow, ami egyfajta koncentrált, eksztatikus állapot. Ha megéled a pillanatot, akkor sem a múlt, sem a jövő nem nehezedik a válladra. Amennyiben pedig mindez a mindennapjad részévé válik, az jó. Természetesen ez nem egyszerű, például, ha végigtekintünk a történelmen, nem találunk olyan korszakot, amikor az embereknek a gondolatait ne térítették volna el a problémák. Így a többség nem tudja megélni a hétköznapokat stresszmentesen.

Úgy érzem, hogy ha át is éljük a pillanatot, az egy fragmentált dolog, amiből még ha van is pár az életünkben, aligha fog összeállni egy teljessé.

A flow életérzést életünk bármely területén megélhetjük, mert nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. Ami teljesen el tudja terelni a gondolataimat és boldogsággal tölt el, az a festés, illetve a futás. Az, hogy merre futok, igazából lényegtelen, ha hazautazom és otthon a réten, vagy mondjuk a Margitszigeten, mindegy, mert egyaránt kikapcsol. Talán még a festés és futás mellett, a vízparton pihenés az, amikor fel tudok oldódni, és ahogyan érzem, hogy eggyé válok a természettel, megnyugszom.

Próbáljad meg te is megtalálni a flow életérzést, hiszen ezekben a stresszes hétköznapokban igenis kellenek olyan pillanatok, amik kizökkentenek, boldogsággal töltenek el. A boldogság pedig egy határozottan jó dolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://pontmintte.blog.hu/api/trackback/id/tr1712362811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yoan 2017.03.23. 14:58:17

Ezt a témát talán célszerű egy kicsit jobban körüljárni, hogy jobban lehatárolódjon a flow jelenség attól, amihez az "élj a jelenben" populáris ezos szlogen még kötődik a laikus emberek tudatában.

Először is említenék egy másik pszichológust, Philip Zimbardot, aki a "kitágult jelen" veszélyeire hívta fel a figyelmet. Ugyanis a bűnözők illetve a rossz tettek végrehajtására rávett jó emberek is a bűncselekmények és hasonló mocsokságok elkövetésekor is teljesen egyfajta kitágult jelenben élnek, ahol nem törődnek se a tettük jövőbeli következményével, se a múltjukkal, hogy honnan jöttek és milyen erkölcsi normákat tanultak eddig. Az önmaguk teljességéről való elfeledkezés ilyen formában a legnagyobb veszélyeket hordja önmagában, a legnagyobb, önmaguktól egyébként idegen gonoszságokat is képesek elkövetni ebben az állapotban az emberek. De nyugodjunk meg, ez nem ugyanaz a flow-val, csak nem árt némi megkülönböztető képességgel közelíteni a "sodródunk a jelennel" jelenséghez, mert ez ellentétes dolgokat is magába foglalhat.

Másfelől a problémáktól való elfordulás és a lelki összeszedettség, koncentráltság olyannyira hasznos, hogy még számos vallás fejlett lelki gyakorlata is épül erre (akár a keleti keresztény szerzetesség is). Ez azonban nem egyfajta menekülés (mint amivé adott esetben a flow mindenáron történő hajszolása is válhat), hanem egy tudatos erőfeszítés annak érdekében, hogy a figyelmünk ne szóródjon szét kevésbé lényeges dolgok felé. Ez a fajta koncentráltság megnöveli lelki erőnket és megnyílunk a hétköznapi értéktelenebb dolgoktól eltávolodva az élet értékesebb, nagyobb igazságai felé. Gautama Buddha így fedezte fel önmagában a profán szamszára világát meghaladó magasabb minőséget, illetve a keresztény hészükhaszta szerzetesek a világtól elfordulva önmagukon keresztül ezzel az összeszedettséggel voltak képesek Isten teremtetlen fényét meglátni.

Persze nem feltétlenül kell ilyen tágan körüljárni a cikk mondanivalóját :), a lényeg, hogy a világ romlatlan szépsége és a belső emberi lélek és annak pozitív tevékenysége képes a rossz felé emelni az embert. Ne önmaguktól meneküljünk, hanem a problémák felől térjünk vissza önmagunkba! De ez se legyen menekülés, hanem önmagunk erejének megtapasztalása, amivel nagyobbak tudunk lenni a problémáknál. A legnagyobb flow élményt ugyanis nem a problémáktól való menekülés, hanem azok legyőzése adja! ;) Ha pedig elérjük a belső békét és megtapasztaljuk belső lelki erőnket, a problémák akkor se tudnak megingatni, ha keletkeznek. Legyek elől minek meneküljön a sas? Úgyse ártanak neki!

U.I. Amúgy tök jó a videó! :)
süti beállítások módosítása