justlikeyou

Just like you

Öltözz úgy, mint a híres színészek!

- avagy a klasszikus farmer és fehér póló kombináció elterjedése –

2017. március 30. - justlikeyou

A kék farmer-fehér póló kombináció megjelenése és elterjedése a divatban szorosan összefügg a 20. századdal. Az érdekesség az egészben, - mármint a két öltözék elterjedésében -, hogy nem szimplán egy új és népszerű viseletről volt szó, amit idővel a divattervezők is felfedeztek maguknak, hanem hogy mindezek mentén szépen lekövethetjük a korszak fontos társadalmi és kulturális változásait is.

A kék farmer és fehér póló viselőjéről nemigen lehetett megállapítani, az addigi öltözékekhez képest, hogy milyen társadalmi rétegnek a tagja, milyen hivatást űz, vagy tradicionálisan milyen kultúrából jött, hiszen itt már nem egyedi tervezésű ruhákról volt szó, hanem kifejezetten tömeggyártásra szánt széles rétegek számára elérhető öltözékről.

A farmert a 19. században a cowboyok viselték, mivel masszív, nehezen elszakítható nadrágra volt szükségük. Ezt is ábrázolta a Levi’s emblémája, amin a két ellentétes irányba haladó ló nem tudja a ruhadarabot elszakítani. A fehér póló pedig az amerikai hadseregben lett rendszeresítve még az első világháború idején.levis-logo.jpg

 Vegyük sorra néhány híresség példáján keresztül ezt a viseletet:

Elvis Presley, amikor az ötvenes évek második felében bevonult katonának a megszokott fehér pólót viselte, amelynek praktikuma a réteges öltözködésben volt. Azonban a fehér pólónak volt egy másik konnotációja, amely a második világháború után terjedt el, mégpedig az, hogy leginkább katonák hordták, azaz az ilyen ember megjárta a második világháborút, és ölhetett is, vagyis kemény fickó státuszt kölcsönzött a viselőjének.

http-_2f_2fa_amz_mshcdn_com_2fwp-content_2fuploads_2f2014_2f10_2felvis-6.jpg

Gondoljunk csak a Marlon Brando által játszott durva Stanley Kowalskira, aki szintén megjárta a háborút.

a-streetcar-named-desire-marlon-brando-30586022-1500-2106.jpg

A fehér póló az ötvenes évektől a lázadás szimbóluma lett. James Dean, Jim Stark szerepében a Haragban a világgal című filmben a farmer és fehér póló kombinációját viseli. Mint ahogy Marlon Brando Johnny Strabler szerepében, a Vadban.

james-dean-style-rebel-without-a-cause-800x1171.jpg

marlon-brando-the-wild-one1.jpg

A filmbeli karaktereikben a közös, hogy megtestesítették a lázadó ifjúságot, akik szemben állnak a társadalmai konvenciókkal, megtagadják a szüleik világnézetét. Ők már az új generáció, akik nem szenvedték meg a háborúkat. Ruházatuk már kifejezi a számukra fontos eszmeiségeket, mint a szabadság vagy éppenséggel az értelmetlen konvenciók elleni szembenállás.

A bejegyzés trackback címe:

https://pontmintte.blog.hu/api/trackback/id/tr1512387225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yoan 2017.04.20. 09:10:55

Érdekes a gondolatmenet. Tehát a farmer és a fehér poló azt fejezi ki, hogy fellázadsz, azért, hogy tömegember legyél?
süti beállítások módosítása