Január elején, mint sokunknak, nekem is az egyik újévi fogadalmam az volt, hogy elkezdek rendszeresen edzőterembe járni. Idén ezt be is tartottam, mert karácsonyi ajándékként kaptam egy utalványt, amely nyolcalkalmas személyi edzést és kéthavi étrendet is tartalmazott. Az étrenden - mondanom sem kell - édesség nem szerepelt. Mivel csokifüggő vagyok, és minden nap muszáj egyet ennem, így nem tudtam maradéktalanul betartani a diétát. Március elején elhatároztam, hogy próbálom mellőzni a csokit, és helyette az étrendembe is beilleszthető cukormentes, házilag gyorsan elkészíttethető édességekkel pótolom.
Jelentem sikeresen, azóta csak diabetikus étcsokoládét vettem, azt is csak a desszertek díszítéséhez.
Az alábbiak a kedvenceim:
Banános zabpalacsinta, túró töltelékkel:
(Erre az edzőm is rábólintott, a recept tőle származik.)
Hozzávalók (2 fő részére):
- 2 db banán
- 2 db tojás
- 2 evőkanál zabpehely (darált)
Töltelék:
- fél doboz zsírszegény túró
- kevés natúr joghurt
- kevés folyékony édesítőszer
- kevés citromlé
Díszítés:
- eper
A banánt összenyomkodjuk villával, majd hozzáadjuk a tojást és a zabpelyhet. Ha nem elég sűrű, még tehetünk hozzá zabot. Egy felhevített palacsintasütőbe 7-8 cm átmérőjű tésztamasszát öntünk és kisütjük.
Azért tanácsos kisebb méretűeket sütni, mert így könnyebb lesz megfordítani.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverem, és a palacsintákat megtöltöm vele.
Csokis-diós süti:
Hozzávalók (12 szelethez):
- 50 dkg dió
- kevés folyékony édesítőszer
- 5 tojás
- 4 evőkanál mandulaliszt
- 2 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
-1 teáskanál sütőpor
- diabetikus sárgabaracklekvár
Díszítés:
- diabetikus étcsokoládé, dió
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk. Hozzá adagoljuk fokozatosan a folyékony édesítőszert, majd egyesével a tojássárgákat. Utána a mandulalisztet összeverjük a sütőporral, a kakaóporral, a darált dióval, és óvatosan a masszához forgatjuk, nehogy összetörjön.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 25 perc alatt megsül. Sütés után kettévágjuk és megkenjük a közepét lekvárral.
Túrókrém:
Hozzávalók:
- fél doboz zsírszegény túró
- fél doboz natúr joghurt
- kevés folyékony édesítőszer
- 4 evőkanál diabetikus sárgabaracklekvár
Díszítés:
- diabetikus étcsokoládé
A túrót összekeverjük kevés folyékony édesítőszerrel és a joghurttal. Egy pohárba rétegezzük felváltva a kikevert túrókrémet és a lekvárt.
Kakaós-kókuszos zabkása:
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1 csésze apró szemű zabpehely
- 1 csésze víz
- 2 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- kevés folyékony édesítőszer
Díszítéshez:
- mandula
A hozzávalókat összekeverjük és feltesszük főzni. Akkor jó, amikor már sűrű állagú. Én mandulával szoktam a zabkását díszíteni, vagy eperrel, banánnal.
Chia mag puding:
Hozzávalók:
- 2 dl mandulatej
- 2 evőkanál chia mag
- ízlés szerint folyékony édesítőszer
Díszítés:
- eper
Keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük a hűtőbe 4-5 órára vagy egy éjszakára.