justlikeyou

Just like you

Ciki sűrűn váltogatni a munkahelyet?

2017. március 02. - justlikeyou

Bevallom ezt a kérdést mostanában többször feltettem magamnak. Hét éve dolgozom, és a jelenlegi már a negyedik munkahelyem. Itt már hosszú távon terveztem, de sajnos nem érzem jól magam, ezért megint újat keresek. Elkezdtem önkritikát gyakorolni, hogy biztos velem van a probléma, és én tehetek arról, hogy egyik sem felelt meg, ezért úgy döntöttem, hogy pszichoanalitikus segítségét veszem igénybe, akivel objektíven kielemeztük az eddigi munkahelyeimet.

  1. A szakmailag jó, de megszakadós munkahely

Lényegében ez volt az első szakmába vágó munkahelyem, ahol közel kettő évet töltöttem. Minden nap egy-egy óra ment el utazással, és minimum tizenkét órát dolgoztam. A fizetés nem volt túl jó, viszont nagyon sokat tanultam. Felmondásom előtti utolsó három hónapban reggeltől estig (volt, hogy éjfélig) dolgoztam egy előre beígért plusz összegért, aminek végül a felét kaptam meg. Erre az időszakomra a magánéletem ráment, úgyhogy csak szakmailag érte meg.

  1. A szakmailag jó munkahely kiabálós főnökkel

A második munkahelyemen töltöttem el eddig a leghosszabb időt. Relatíve hasonló feladatokat láttam el, mint előtte, kicsit magasabb fizetésért. A kollégák nagyon kedvesek voltak, és az új munkahely negyedórára volt csak a lakásomtól. Az egyetlen negatívum a közvetlen főnököm természete volt, aki magas pozíciót töltött be, és nem tudta kezelni az ezzel járó nyomást. A feszültségét általában egy-egy kollégán vezette le, kiabálás formájában. Az osztályon minden héten valaki sírdogált miatta. Olyanok miatt kaptunk mondjuk leszúrást, azaz konkrétan én, hogy valamit miért nem tűztem össze a gémkapcsozás helyett (a tűzőgépet elvitte és az ő irodájában volt, amiről nem tudtunk). Egy év elteltével elkezdtek fogyatkozni a kollégák, mert már nem bírták az állandó feszültséget. A főnökömnek amúgy voltak jó pillanatai, tudtam, hogy szakmailag elégedett velem, kedvel, megbízik bennem, de amikor az irodatársaim is felmondtak, és többször lettem én a kirohanásainak az elszenvedője, felmondtam.

  1. A nyugalmas, jól fizető, de szakmai fejlődésre korlátozottan lehetőséget adó munkahely

Itt lényegében back office munkát végeztem, az addigi legmagasabb fizetésem duplájáért. A társaság, vezetőség jó volt, de egy év után nem éreztem kihívást a munkában és monotonná vált. Nagy dilemma volt, hogy váltsak-e. Feladjam-e a biztosat a bizonytalanért? Feladtam.

  1. Jól hangzó pozíció, professzionális környezet, jó fizetés, borzasztó kollégákkal

Nem érte meg. Olyannyira, hogy amennyivel jobban keresek, azt elköltöm pszichoanalitikusra. Amit a főnököm ígért, hogy itt egy családias környezetben fogok dolgozni, az nem igaz. A főnököm egyáltalán nem szeret a beosztottakkal kommunikálni, így vele semmilyen kapcsolatom nincsen. A kollégáim, akiknek a nagy része nő, úgy fúrják a másikat, ahogyan tudják, ezzel borzasztó feszültséget és hangulatot teremtve. Ezt elég sikeresen teszik, pár hete két ember kirúgását elérték.

Szóval ismételten váltani fogok. Voltam már pár interjún, ahol őszintén elmondtam kérdésre az okokat, hogy miért váltottam már többször. Az a tapasztalatom, hogy ha az ember diplomatikusan fogalmazza meg a kritikáit, akkor azt nem értékelik negatívumként. Olvastam pár, a munkahelyváltással kapcsolatos cikket, tanulmányt, amiből az derült ki, hogy a korosztályom körében kezd általánossá válni a sűrűbb, 2-3 évenkénti váltás, hiszen magasabb fizetési kategóriát is gyakran így lehet elérni.

Optimista vagyok, hiszem, hogy találni fogok olyan munkahelyet, ami tökéletes lesz számomra szakmai fejlődés és közösség szempontjából is. Ahova nem rosszkedvűen járok be, hanem vidáman, motiváltan. Ahol a munkát nem egy szükséges rosszként élem meg, hanem élvezem is.

A bejegyzés trackback címe:

https://pontmintte.blog.hu/api/trackback/id/tr612305893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Six 2017.03.02. 12:08:03

a kutya nem fog alkalmazni még pár ilyen kör után

ggaborx 2017.03.02. 12:12:13

Ismerős szitu.
Szerintem: ha nem jó valahol tovább kell lépni. Egyszerűen azért, mert a rossz helyen töltött időt a jó helyen töltendő időből rabolod el saját magadtól. Lehet, hogy már holnap megtalálnád a számodra tökéletest, de inkább halogatnád, mert esetleg ciki? 1db életed van ebben az életben.

Divi 2017.03.02. 12:12:53

2-3 évente munkahelyet váltani nem bűn, hanem a józan ész megbízható tanubizonysága.
10 éve doglozom, és 3 év volt a legtöbb 1 helyen.

Kell az izgalom, kellenek az új emberek, új feladataok. Teljesen rendben van az.

ggaborx 2017.03.02. 12:15:05

@Six: jajjdehogynem :) Amúgy meg szerinted mit kellene tennie? Szenvedjen számára rossz helyeken évekig, csakmert... egy másik hasonló helyre csak akkor veszik majd fel? Vagy hogy?

Szerintem meg mindenkinek azonnal lépnie kellene, ha nem érzi jól magát ahol éppen van. Nem pedig évek múlva azon siránkozni, hogy már évek óta milyen rossz.

Flaggx 2017.03.02. 12:17:11

11 éve dolgozom, az első 3 évben 3 munkahelyem volt, a 4.-nél 9 éve taposom a malmot. Igaz, ez már a harmadik pozícióm, de most érzem úgy, hogy igazán kimaxoltam a dolgot, lényegében 5 munkakört bármikor el tudnék látni, de innen ennél a cégnél már nincs feljebb, csak minimum sok év múlva, ami nem lenne baj, ha nem képeztem volna magam tovább önerőből. És nem 40 évesen szeretnék odajutni, ahova most képzelem magam. Szal itt lesz az ideje továbbállni.
Senki se "mondhassa", hogy nem vagyok kitartó. :)

2017.03.02. 12:44:54

@Six: baromság.
Egy jogász ismerősöm a diplomázás után rögtön elhelyezkedett ügyvédjelöltként, majd kevesebb, mint egy év után otthagyta, átment másik irodához, majd azt 1 hét után hagyta ott, majd pár hónapig megint egy másik irodánál dolgozott, majd egy sokadiknál végül letelt a 3 év ügyvédjelölti munkaviszonya, letette a szakvizsgát és azóta sikeres ügyvéd. Mindezt egy olyan területen (jogász szakma), ahol azért komoly ügyek vannak, amik hónapokig húzódnak vagy akár évekig és el kell mélyedni bennük és az ember azt gondolná a hírek alapján, hogy hűha mennyi végzett jogász keres munkát, nem lehet csak úgy válogatni, meg nem lesz munkája, ragaszkodni kell ahhoz, ami van... aztán a tapasztalat nagyon mást mutat.

Ha valami nem tetszik, hagyd ott, egy életed van, minden perce meg fogsz bánni, amit egy nem megfelelő helyen töltöttél és verni fogod a fejed a falba, hogy miért nem váltottál hamarabb.

@ggaborx: így igaz. Aki nem vált idejében az nagyon megbánja utólag.

Nem a szocializmusban élünk, ahol egy ember egy helyen le tudta dolgozni az életét. A munkáltatók semmi perc alatt kirúgnak embereket, a munkavállaló is kiléphet, ha úgy dönt. Szerintem a munkáltatóra nézve sokkal árulkodóbb, hogy sorozatosan hagyják ott a szakemberek...

Bikli néni 2017.03.02. 13:01:56

Én nem látok semmi kivetnivalót abban, ha az ember 1-2 évente váltogatja a munkahelyét. Láttam már évtizedek alatt ugyanabba a munkába totál belefásult embereket. Költözés, családalapítás, szakmai előbbre lépés, egy idióta főnök, bármi közrejátszhat ebben. Elég az is, ha nem találja az ember a helyét a kollektívában, ami nem feltétlenül az egyén vagy épp a közösség hibája, lehet, hogy ő az egyetlen más szemléletű ott, esetleg generációs szakadék van közte és a többség között, ki tudja.
Az a főnök, aki azért nem akar felvenni valakit, mert tíz év alatt öt helyen dolgozott, annak én pl. nem is szeretnék dolgozni. Mondjuk nekem csak előnyömre vált, hogy az önéletrajzom szerint egy adott nagy területen belüli különböző alterületeken szereztem rutint. Mindenhol mást dolgoztam, de azért nem az agysebésztől a szőnyegszövőig terjedő skálán.

Six 2017.03.02. 13:32:43

@Colonel H. Stinkmeaner:
gondoltam azzal válaszolok,
- hogy bő tíz éve interjúztatok és veszek fel embereket, és ha azt látom, hogy másfél-2 évente ugrik, akkor nyilván én is így kalkulálok vele
- hogy a válasz persze függ attól, hogy milyen pozícióról beszélünk, könnyen betanulható munkáknál nilyván nem komoly rizikó ez munkáltatói oldalról sem; de egy komolyabb pozícióban már csak az 6 hónap, hogy felvegye a tempót, összegyűjtsön ennyi kapcsolatot és tudást, hogy komoly hozzáadott értéke legyen
- hogy vajon mennyi relevanciája van egy ellenpélda felhozásának
- hogy nagyon szexi az akármilyen-generáció naív hozzáállása, és egymás körbe-vállveregetése, hogy egyszer élünk, meg hogy ha nem tetszik tovább kell állni; csak a munkáltatói oldalról azért ez máshogy csapódik le
- hogy itt nem arról volt szó, hogy a munkáltatót hagyják ott sorozatosan a szakemberek, hanem egy konkrét ember hagyja ott sorozatosan a munkáltatóit
- hogy pont az X/Y/Z-generáció miatt értékelődik fel a lojalitás, ami persze nem, azt jelenti, hogy 30 évig kell egy céget szolgálni, de a másfél-2 az 5-6. kör után már rosszul néz ki

de aztán rájöttem, hogy a "baromság" érveddel nem tudok vitatkozni. igazad van.

Bikli néni 2017.03.02. 13:54:04

@Six: Amikor ilyen "X éve interjúztatok" kezdetű kommenteket olvasok, akkor mindig beugrik valami, ami a kommentelőnek nem (mert ugyan honnan is kellene tudnia): nincsenek ám mindenhol HR-esek az interjúkon. A közszférában például tökre nem jellemző ez a mentalitás, ott a leendő főnökök vannak jelen az interjún.
Ott megnézik az önéletrajzot, látják, hogy milyen területeken van releváns tapasztalat, megkérdezik, meg az önéletrajzban amúgy is kötelezően feltüntetendő elem, hogy mi volt az előző munkahely megszűnésének az indoka. Ha az adott területen munkaerőhiány van (mert van!), akkor pláne nem finnyognak azon, hogy jaj, ez sanszosan elmegy két éven belül szülni, örülnek, hogy addig is van ember, aki csinálja.

Bikli néni 2017.03.02. 13:59:31

Btw a közszférának ez a nagy "előnye" a magánszektorral szemben. Előbbinél ugyanis nincs alkudozás a fizetésre, nincsenek illúziók, mert ugyan tavaly óta már nem fillérre állapítja meg mindenki bérét a jogszabály, hanem van egy tól-ig határ, viszont mindenki tudja, mennyire vannak anyagilag eleresztve az állami intézmények (nem a Miniszterelnökségről beszélünk ofkorsz), tehát senki nem kerget ábrándokat. Így pl. a közszférának van egy olyan megtartó ereje, hogy nem megy át az ember csak azért máshova dolgozni, mert ott több fizetésben reménykedhet. Szakmai előrelépés, munkahelyi légkör, más vezető simán lehetnek a motivációk, de a fizetést mint veszélyeztető faktort közszférán belül simán lehet eliminálni.
És a a munkavállalás témáknál - bármelyiknél - hajlamosak a témát boncolgató emberek elfelejteni, hogy az emberek egy jelentős hányada bizony állami alkalmazott, állami bérrel és állami szabályokkal. Én egyébként a posztolót is simán annak tippelem.

Six 2017.03.02. 14:01:09

@Bikli néni: semmi közöm a HR-hez, saját csapataimba interjúztatok embereket. én spec nem tudok olyasmiről, hogy önéletrajzban kötelező feltüntetni a szakítás okát, talán soha sem láttam ilyesmit.
nyilván ha hiány van, akkor az másik történet; ha betanított/készség-munka, akkor perzse megint nem érdekel; ha ugyanarról a szakterületről hoz releváns 5x2 év tapasztalatot, az nyilván megint jobban néz ki

Six 2017.03.02. 14:02:05

@Six: és persze a közszéfra maga egy másik állatfajta, minden amit írtam versenyszférában szerzett tapasztalaton alapszik

laci_52 2017.03.02. 15:13:51

Akinek keresett szakmája van, könnyen tud váltani és mindig egyre jobb fizetést és munkafeltételeket tud kicsikarni. Bolond, aki nem él ezzel a lehetőséggel.

Bikli néni 2017.03.02. 16:27:52

@Six: Azért nem láttál még ilyet, mert nem a közszférában dolgozol :)
Van egy kormányrendelet, ami előírja, hogy egy baszom excel-táblában kell leadni az életrajzot (lehet neked bármilyen szép és áttekinthető, ha nem excel-táblában nyomod a megadott paraméterek alapján, szóba se állnak veled). Itt fel kell tüntetni a korábbi munkahelyeket, neve, címe, megszűnés oka (mondjuk olyan mélységig, hogy határozott idő lejárta vagy közös megegyezés, végleges áthelyezés, ilyesmi). Kötelezően feltüntetendő adat az is, van-e gyereked, ha igen, mennyi. Szakdolgozatod éve, címe, minősítése, meg hasonló cukiságok.
Egy áttekinthetetlen katyvasz és szarhalom, de valahol valaki kitalálta, és már egy pár éve csak ezzel lehet pályázni.

2017.03.03. 01:29:15

@laci_52: akinek nincs keresett szakmája, hanem mondjuk egy multinál egy huszadik droid, gyártósori operátor, az is simán tud válogatni ma már a munkahelyek közt, igaz, hogy többet nagyon nem fog keresni, de munkahelyet válthat, meg ha nem tetszik neki Magyarország, akkor irány Németország, Ausztria négyszer annyiért, kevesebb stresszel.

@Six: "egyszer élünk, meg hogy ha nem tetszik tovább kell állni; csak a munkáltatói oldalról azért ez máshogy csapódik le" - egyszer élünk és ha a munkahely szar, akkor otthagyjuk. A jó munkahelyet nyilván nem hagyja ott senki. Munkáltatói oldalon az hogy csapódik le, hogy sorban hagyják ott a szakemberek? Nem mondom, hogy a munkavállaló sose hibás, de a posztban leírtak többsége jó indok egy váltásra. Ordibáló felettes, szar munkakörnyezet, bullying, klikkesedés, szekálás, hátbaszúrás... ezeket egy ideig elviseli az ember, de lassan tönkre kehet menni ilyenekben. Valami Stockholm-szindrómás szerencsétlen persze lenyeli az ilyet is, de a többség dolgozni szeretne a munkahelyén, ahol az élete egyharmadát tölti, nem személyeskedő, fasznyak főnökkel és aljas munkatársakkal iszapbirkózni.

"itt nem arról volt szó, hogy a munkáltatót hagyják ott sorozatosan a szakemberek" - szövegértés egyes, leülhetsz kisfiam! Pont arról írt a posztoló, hogy volt pár olyan munkáltatója, ahol nem maradtak meg az emberek, mert a főnök volt idegbeteg vagy a munkatársak voltak vérgecik.

A posztoló a szakmájában szeretne dolgozni, fejlődni, ez pedig értékelendő. Nem őt rúgták ki, mert szar munkaerő, hanem ő lépett ki. Óriási különbség.

A girl has no name 2017.03.13. 08:09:30

Én meg különösen örülök, hogy az y/z generáció ilyen mentalitással van, ugyanis ez mozdítja előre a világot. Már nem kötelező egy rossz helyen megrohadni, már nem tudják azt mondani, hogy ha nem tetszik el lehet menni- ugyanis rájöttek, hogy tényleg elmennek, mert tényleg van másik. :)

- a 2-3 évenkénti pozícióváltás HR-es szemmel sem fest rosszul, sőt, konkrétan HR-esek is ajánlják: nem csak mert fizuemelést is így érhet el legvalószínűbben az ember, hanem szakmailag is így tanulhat sokszor a legtöbbet.
- és statisztikák szerint érdekességképpen kihozták, hogy egyáltalán nem az hagyja ott nagyobb valószínűséggel az az új munkahelyet, aki többször váltott a közel múltban.

Én is váltottam, ha kellett, nem volt hátrányom belőle ( sőt). Az ember érzi, mikor van itt az ideje.
süti beállítások módosítása